Kada pradėti skaityti knygas vaikams?

702 Views
 

Ar žinojote, kad kiekvienais metais tėvų, skaitančių knygas vaikams nuo gimimo, vis daugiau? Neradau Europos ar Lietuvos duomenų, tačiau Amerikoje atliktos apklausos duomenys rodo, kad 75 proc. tėvų vaikams pradeda skaityti knygeles iki 1 metų ir iš jų net 40 proc. iki 3 mėn. Ir šis procentas kasmet vis didėja.

Iš tiesų knygų skaitymas nuo kūdikystės yra ypatingai naudingas vaikui. Skaitymas garsiai nuo pirmųjų dienų skatina smegenų vystymąsi, ugdo kalbą, raštingumą ir socialinius bei emocinius įgūdžius bei stiprina tėvų ir vaikų ryšį.

Skaitymas skatina vaiko kalbos ir klausos vystymąsi

Klausydamasis vaikas susipažįsta su naujais žodžiais, frazėmis, mokosi  tarimo, ritmo ir intonacijos.
Amerikos pediatrų akademijos atliktas tyrimas, kurio metu 4 metus buvo stebimos mamos, skaitančios knygas savo kūdikiams, parodė, kad šių vaikų žodynas buvo žymiai platesnis, jiems buvo lengviau mokytis skaityti ir rašyti.

Įdomus faktas, jog minėtos akademijos atliktos apklausos rezultatai parodė, jog vaikai dažnai jau ankstyvąjame amžiuje turi savo mėgstamas knygas. Tėvai nurodė, jog 54% dviejų metų ar jaunesni vaikai pasirenka norimas knygas patys. Tai rodo, kad net patys mažiausi domisi knygomis ir supranta skaitomas istorijas arba garsus.

Skaitymas lavina vaiko vaizduotę ir kūrybiškumą

Knygų istorijos padeda vaikui pasinerti į kitą pasaulį, išmokti pasitelkti vaizduotę. Tai skatina ir jo kūrybiškumą, kuris vėliau padės ne tik kūrybiniuose darbuose, bet ir sprendžiant įvairias problemas, užduotis.

Skaitymas padeda vaikui pažinti pasaulį, ugdo empatiją, supratingumą

Knygų istorijos padeda vaikui sužinoti apie gyvūnus, socialines situacijas, šalis, augalus, kultūras ir kitus dalykus. Tai padeda formuotis visapusiškam pasaulio suvokimui. Knygose aprašomi įvykiai leidžia pažinti emocijas skirtingose situacijose, tai ugdo empatiją, supratingumą.

Skaitymas padeda vaikui atsipalaiduoti ir nusiraminti

Knygų skaitymas yra puiki priemonė atsipalaiduoti ir nusiraminti. Tai padeda vaikui sumažinti stresą ir pagerinti emocinę savijautą. Kartu tai yra puiki veikla stiprinant ryšį su vaiku.

Kokias vaikiškas knygas rinktis?

Knygas galite rinktis pagal vaiko amžių ir pomėgius. Mažiausiems galite rinktis knygeles su daugiau paveikslėlių, skirtingomis detalėmis. Pavyzdžiui, labai tiktų interaktyvios klasikinių pasakų knygutės. Jose yra judančios detalės, kurias mažylis pats galės pajudinti, be to, tekstas eiliuotas, todėl net mažiausiam skambės įdomiai ir įtraukiančiai.
Knygos vaikams - Raudonkepuraitė
Taip pat mažiesiems knygas galite parinkti pagal esamą etapą: ėjimo į darželį pradžia, puoduko reikalai ir pan. Skaitant ir aptariant knygutėse vaizduojamas situacijas vaikams lengviau suprasti veiksmų eigą, priežastis.
Knygos vaikams - Dantukai
Nepamirškite, kad knygų skaitymas vakarais paprastai tampa jaukia ir intymia vakaro rutina su tėvais prieš miegą. Tai leidžia vaikui nusiraminti, pasijusti saugiai, net jei diena ir buvo sunki. Nuostabiai tam tinkanti, be galo graži ir interaktyvi knygutė vaikams "Labanakt, Meškiuk!".
Knygos vaikams - Labanakt, meškiuk
Vyresniems labai rekomenduoju knygas vaikams iš serijos Mažų žmonių didelės svajonės. Tai istorijos apie mums gerai žinomus žmonės. Šios istorijos įkvėps ir sudomins mažuosius, juk tai apie TIKRUS žmones!
Knygos vaikams - Chanel

Na, o visas mūsų turimas knygeles vaikams galite rasti atskiroje kategorijoje (galite filtruoti pagal temą, amžių ir t.t.): https://lapute.lt/56-knygos-vaikams

Taigi apibendrinant, norėčiau pabrėžti šiuos punktus:
- kuo anksčiau pradėsite skaityti vaikui, tuo geriau;
- skaitykite garsiai, su intonacija, emocingai;
- skaitykite įvairias, skirtingas knygas, tai plės vaiko pasaulėžiūrą, žodyną;
- nebijokite skaityti tos pačios knygos daugybę kartų - tai leis vaikui geriau suprasti žodžius bei pačią istoriją - ir suvokti siužetą;
- dovanokite vaikui knygas jo mėgstamomis temomis;
- su vyresniu vaiku aptarkite perskaitytą istoriją.

Įdomių istorijų ir jaukių akimirkų drauge! Su meile, Laputė :)

 
Kategorija: Patarimai

Naujausi įrašai