Mažiau yra geriau arba kodėl per daug žaislų vaikui kenkia

1567 Views
 

Dažnai parduotuvėje girdžiu: "Bet jau pilnas kambarys tų žaislų. Savo parduotuvę galėtume atidaryti. Niekuo nebežaidžia, kelioms minutėms viskas ir numeta. Nebežinau jau kuo nustebinti ir sudominti". Vaiko susidomėjimo trukmė gali būti įtakota daugybės dalykų, tačiau dažnai akcentas būna - kiek daug žaislų jau turi vaikas. Ir būtent kiekyje gali slypėti problema ? Kad ir kaip vaikai besidžiaugtų naujais žaislais, visada rekomenduoju apgalvoti naujus žaislus, nes MAŽIAU YRA GERIAU. Paklausite kodėl? Žemiau pateikiu kelis argumentus. 

Taigi kiek žaislų reikia turėti ir kodėl mažiau yra geriau?
1. Didelis kiekis blaško vaiko DĖMESĮ. Mažylis nesugeba ilgam įsitraukti į žaidimą, nes jo dėmesį atkreipia vis kitas žaislas. Sumažinę žaislų kiekį tikrai pastebėsite, kad vaikas ILGIAU ŽAIS su likusiais, labiau susikaups.

2. Mažesnis kiekis žaislų skatina VAIZDUOTĘ. Juk kai šalia nebus laivelio, juo virs kaladėlė ar kita detalė. Taip pat esant mažesniam žaislų kiekiui vaikai labiau domisi kūrybiniais rinkiniais, piešimu bei juos supančia aplinka, gamta.

3. Esant per dideliam žaislų kiekiui vaikas gali gauti per daug dirgiklių ir tapti dirglus, irzlus bei PIKTAS. Sumažinus kiekį galime padėti vaikui išmokti socialinių įgūdžių, empatijos, kritinio mąstymo, taip pat leidžiame vaikui susidurti su nuoboduliu, kas taip pat yra itin svarbu (nors dažnai to ir bijome).

4. Nuolat gaudamas žaislų, kai tik užsinori, bei esant dideliam jų kiekiui, vaikas nesimoko VERTINTI daiktų. Iš tiesų yra nuomonė, kad nuolatinis žaislų gavimas gali tapti netgi kaip priklausomybė, kai norisi dar ir dar.

5. Ir vienas svarbesnių faktų - didelis kiekis žaislų kenkia namų tvarkai ir MAMOS NERVAMS ?

6. O atsakant į klausimą, kiek žaislų reikia vaikui - specialistai teigia, kad žaidimas vaikui yra būtinas, TAČIAU tai visiškai nesusiję su žaislais, t.y. jei jam sudaromos sąlygos žaisti su aplinkoje esančiais daiktais, žaidimui vaikas panaudos juos. Kitaip tariant ŽAISLAI YRA TIK PRIEMONĖ ŽAIDIMAMS, o ne pats žaidimas. Todėl visada patariu rinktis ne DAUGIAU, o KOKYBIŠKUS žaislus, ypatingai tuos, kuriuos galima panaudoti įvairiais būdais, kurie nėra aiškiai apibrėžti ar turi tik vieną funkciją arba, dar blogiau, viską padaro už vaiką.

Na, o norintiems konkretaus skaičiaus - yra teorija, jog vaikui reikėtų leisti pasirinkti ir turėti 20 ŽAISLŲ vienu metu ?
zaisly%20kiekis.png

 
Kategorija: Patarimai

Naujausi įrašai