TOP lavinamieji žaislai 1-2 metų vaikams

8869 Views
 

Top lavinamieji žaislai 1-2 metų vaikams

Iš visiškai bejėgio, tik gulinčio kūdikio užaugo judrus, visur vaikščiojantis, pradedantis kalbėti bei dar labiau ir drąsiau tyrinėti jį supančią aplinką - mažylis.

Šiame amžiuje vaikai ypatingai siekia kuo daugiau pažinti, patirti, paliesti ir išbandyti. Tai bandymų ir tyrinėjimų laikotarpis. Na ir žinoma reikia nepamiršti, kad taip pat tai yra sensomotorinis laikotarpis, kai dauguma veiklų ir pažinčių su supančia aplinka turėtų vykti pojūčių dėka.

Tad šiame laikotarpyje išskirčiau 5 pagrindines sritis, kurias reikėtų lavinti:

  1. Smulkioji motorika.
  2. Pažinimas/problemų sprendimas.
  3. Pojūčiai.
  4. Kalba.
  5. Judėjimas.

Smulkioji motorika visuomet išlieka viena iš svarbiausių sričių, kurią reikia lavinti. Smulkiosios motorikos lavinimo dėka stiprėja pirštų, delnų, rankų raumenys, miklėja judesiai, rankytės ruošiamos rašymui ir žinoma, padeda lavintis kalbiniams įgūdžiams.  

Smulkiajai motorikai lavinti tiks:

Miniland lavinamasis rinkinys

5005032240_1.jpg

Tai daugiafunkcinis žaidimas, kuris padės vaikui lavinti smulkiąją motoriką, akies - rankos koordinaciją, mokytis spalvų, rūšiavimo bei sekų. Vienoje detalės pusėje yra išsikišimas, o kitoje skylutė, kurių dėka detalės yra jungiamos viena su kita.

Smulkiosios motorikos žaidimas Ežiukas
ler8904_1.jpg

Žaismingas ir labai įtraukiantis žaidimas, kuris padės lavinti smulkiąją motoriką, rankyčių raumenis bei akies - rankos koordinaciją.  

Vaikas turi sudėlioti visus ežiuko spyglius. O gal dėliojant spyglius galima ir skaičiuoti? Kiek ežys turi spyglių? Suskaičiuokim. Uždėkim ežiukui 5 spyglius.
Vienas žaislas – panaudojimo būdų labai daug.

Taip pat smulkiajai motorikai lavinti puikiai tinka įvairios dėlionės. Iš pradžių reiktų pradėti nuo 1 detalės dėlionių su rankenėlėmis. Pagriebęs detalę už rankenėlės, vaikas turi surasti jai tinkamą vietą. Kaip pavyzdys:

Medinė formų dėlionė  

61xY8hbAmdL-_AC_SL1000_.jpg61KAJvw83YL-_AC_SL1000_.jpg
 

Vėliau vaikui reikėtų pradėtų siūlyti 2 detalių dėliones ir palaipsniui detalių skaičių didinti.

Dodo dėlionė (6 dėlionės)

pazl-2-3-4-elementi-domashni-tvarini%20(1).jpg 

Tokio tipo dėlionės puikiai tinka vaikams, kurie dar tik pradeda savo pažintį su dėlionėmis, nes galės pradėti dėlioti nuo 2 detalių dėlionių, palaipsniui pereinant prie 3 ir 4 detalių dėlionių. Rekomenduoju visuomet pradėti nuo šiek tiek lengvesnių dėlionių, kad vaiko neišgąsdinti su per sunkia užduotimi, o kaip tik jį motyvuoti ir paskatinti.

Kad ir kaip keistai gali nuskambėti, bet vienerių metų sulaukęs vaikas jau pradeda ,,spręsti problemas‘‘. Jis mokosi kaip gauti ir paprašyti tai ko nori, pvz: norint pasiekti daiktą nuo spintelės, visų pirmą reikia prisistūmti kėdę ir pan.

Tokiems įgūdžiams lavinti tinka:

Miniland lavinamasis varžtukų rinkinys

81LODEuAuQL-_AC_SL1500_.jpg 

Puikus žaislas, kuris padės lavinti vaiko pirštų miklumą, problemų sprendimo įgūdžius, mokytis spalvų, formų bei loginio mąstymo.
Pagal formas, spalvas vaikas turi atrasti detalių vietas paveikslėliuose ir jas sujungti, taip padarydamas vientisą paveikslą.


Medinis suveriamas bokštas
32001.jpg32001__2_1.jpg

Žaislas nr 1, kurį turėtų turėti kiekvienas vaikas. Žaislas, skatinantis lavinti problemų sprendimo įgūdžius, loginį mąstymą, priežasties – pasekmės ryšį, erdvinį suvokimą ir žinoma akies - rankos koordinaciją.

Pirmus kelis metus visas vaiko pasaulio pažinimas yra sensomotorinis. Tai reiškia, kad su viskuo, kas supa vaiką aplinkui, jis susipažįsta per pojūčius: klausa, rega, uoslė, skonis, lytėjimas. Kuo daugiau įvairiausių veiklų skirtų pojūčiams lavinti.
Tam puikiai tinka:

Muzikiniai žaislai

card_xlarge%20(34).jpghttpswww-bigjigstoys-comimages3pbj929%20(1).jpg

Mediniai, patvarūs muzikiniai instrumentai, kurie leis patirti, pajausti ir išgirsti vis kitokius garsus bei lavinti vaiko pojūčius.

Šiame vaikų amžiaus laikotarpyje svarbu nepamiršti ir toliau skatinti aktyvumą bei judėjimą. Iki 18 mėnesio dauguma vaikų žengia pirmuosius žingsnius, tad puiki proga pasirūpinti fizinį aktyvumą skatinančiomis priemonėmis.

Medinė rūšiuoklė

Daugiafunkcinis žaislas, kuris padės lavinti vaikų smulkiąją motoriką, erdvinį suvokimą, pažinimą, bet kartu ir judėdamas žaislas skatins vaiko judėjimą.

Stumdukas Muzikinis volelis

32003_1.jpgbigjigs-push-along-musical-roller--32017_280825%20(1).jpg

Pradėjusiam vaikščioti vaikui iš ties naudingas ir įdomus žaislas, kuris skatins vaiko judėjimą- ėjimą, o einant skleidžiamas garsas smagus ir malonus vaiko ausiai.

Na ir žinoma kalbos lavinimas. Be galo svarbus ir reikšmingas aspektas šiame laikotarpyje. Kuo daugiau kalbėti su vaiku, vartoti kuo įvairesnius žodžius, skaityti knygas, įvardinti viską ką vaikas mato aplinkui, ką veikiat, kur einat...

Kalbos įgūdžiams lavinti tinka:

Žodyno kortelės (156 vnt.)
6079-voccardswbox_08-20_sh_web.jpg

Net 156 kortelės su skirtingais paveikslėliais, atitinkantys realybėje matomus objektus. Kortelės suskirstytos į 16 temų: mokykla ir veiklos, spalvos, skaičiai, formos ir dydžiai, žmogaus kūnas, emocijos, šeima, namai, maistas, pinigai, laikas, oras, apranga, gyvūnai, bendruomenė ir klasė. Puiki priemonė mokantis naujų žodžių ir siekiant plėsti vaikų žodyną.

Kaip ir esu minėjusi ankščiau, taip pasikartosiu ir dabar. Svarbiausia ne kiekis, o kokybė ir svarbiausia atrinkti tikrai kokybiškus, naudingus ir tokius žaislus, kurie gali būti panaudojami ne tik pagal jų pagrindinę paskirtį, bet ir kitose veiklose. Tuomet žaislai bus naudingi vaikui, jį lavins ir tobulins, o ne tik dulkės spintelėse ar dėžėse.

Ergoterapeutė, masažuotoja Edita

 

Naujausi įrašai