Loginiai stalo žaidimai

2021 Views
 
Autorė: Edita Kalašnikovienė, ergoterapeutė, masažuotoja, @benefits.oftherapy kūrėja.

Šiais laikais labai lengva pasimesti įvairių stalo žaidimų pasiūlos gausoje. Žaislų parduotuvėse akys tiesiog raibsta nuo jų kiekio. Kartais  būna iš ties nelengva užduotis išrinkti būtent tokį žaidimą, kuris patiktų vaikui ir tuo pačiu būtų naudingas. Todėl šį kartą nusprendžiau parašyti apie stalo žaidimus. Ir ne bet kokius, o būtent apie loginius stalo žaidimus.

Kodėl loginiai stalo žaidimai? Kodėl jie naudingi? Ir kokie stalo žaidimai yra būtent loginiai stalo žaidimai? Atsakysiu į visus šiuos klausimus.

Loginis mąstymas yra ypatingai naudingas kiekvienam augančiam vaikui. Tai neatsiejama gyvenimo dalis, kuri padeda vaikui gyventi ir išgyventi. Loginis mąstymas ugdo labai daug sričių, kurios yra svarbios vaiko ugdymuisi ir lavinimuisi.

Loginis mąstymas ugdo vaikų kantrybę, atmintį, dėmesio koncentraciją, savarankiškumą ir pasitikėjimą savimi. Taip pat labai svarbu paminėti, kad būtent loginis mąstymas padeda ugdyti kritinio mąstymo įgūdžius ir yra labai svarbi pagalba matematikos ir skaitymo srityse. Tad žaisti loginius žaidimus yra ne tik smagu, bet ir labai naudinga.

Loginiai žaidimai gali būti labai įvairūs:
•    Geometrinių figūrų rūšiavimas;
•    Įvairių žaislų, daiktų, objektų rūšiavimas pagal dydį, spalvą, paskirtį , formą;
•    Įvairių sekų sudarymas;
•    Lobio paieška su įvairiomis užuominomis;
•    Daiktų ar žaislų išdėstymas pagal dydį ir pan.
Galime susigalvoti iš ties labai daug įvairiausių žaidimų, kurie lavina loginį mąstymą, tačiau šiandien noriu ypatingą dėmesį skirti loginiams stalo žaidimams. Artėjant šventėms, tai gali būti labai puiki dovana jūsų vaikui, nes nieko nėra smagiau, kaip bendras tėvelių ir vaikų žaidimų laikas. O būtent loginiai stalo žaidimai padės susikurti tą jaukią , bendrą žaidimų akimirką.

Kokius loginius stalo žaidimus rinktis?

Pradėkime nuo vyresnių vaikų. 6 metų vaikams ir vyresniems labai patiks: Loginis žaidimas IQ-Puzzler Pro. Tai vienas žaidimas – 100 iššūkių. Žaidimas, kurio metu vaikas turi suprasti ir sugalvoti kaip sudėti piramidę iš spalvotų kamuoliukų. O kad nebūtų per daug lengva ir paprasta, žaidimo lygiai sudėtingėja.


Smart games loginis žaidimas Cubiq - žaidimas skirtas 7 metų vaikams ir vyresniems. Žaidimo metu vaikas turi iš 8 spalvotų skirtingų formų detalių ir 8 jų baltų atitikmenų sudėti kubą. Yra net 80 skirtingų sudėliojimo ir sudėtingumo užduočių, todėl vaikui tikrai nebus nuobodu.


Loginiai žaidimai taip pat skatina ir stiprina vaiko supratimą apie erdvinius santykius, lavina vaiko akių rankų koordinaciją bei pojūčius, nes reikalauja, kad akys greitai pamatytų tinkamą vaizdą, sprendimo variantą ir perduotų informaciją smegenims, kad užduotis būtų atlikta. Būtent ryškių spalvų ir formų žaidimai padeda lavinti pojūčius.

Todėl nepamirškime ir mažiausių. Loginį mąstymą stalo žaidimų pagalba galime lavinti jau nuo 3 metų. Tad būtent 3 metų vaikams ir vyresniems labai rekomenduoju šiuos žaidimus:

-Loginis žaidimas Diena ir naktis. Žaidimas yra dviejų tipų: diena - lengvesnis, naktis – sudėtingesnis. Stebėdamas kortelėse pavaizduotą vaizdą, vaikas pagal jas turi sudėti erdvinį statinį.


- Loginis žaidimas Traukinys. Dar vienas puikus žaidimas, skirtas nuo 3 metų, kuris tuo pačiu padės vaikui mokytis spalvų , geometrinių figūrų bei erdvinio mąstymo. Vienas žaidimas – pažinimo daug!


- Loginis žaidimas Castle Logix. Na ir dar vienas žaidimas, kurį rekomenduoju būtent geometrinių figūrų dydžių, ilgių ir erdviniam suvokimui lavinti – pilies statymas. Pagal kortelėse nurodytas instrukcijas vaikas turi suvokti, kada kokią kaladėlę ir bokštus panaudoti, kad pavyktų pastatyti pilį.


- Loginis žaidimas Mažoji Raudonkepuraitė Deluxe. Žaidimas Mažoji Raudonkepuraitė skirtas vaikams nuo 4 metų. Žaidimo metu vaikas turi padėti Raudonkepuraitei surasti saugų kelią pas močiutę. Labai smagus, visą šeimą įtraukiantis žaidimas.


Šiuo straipsniu labai norėjau perduoti žinutę, jums, tėveliai, kad atkreiptumėte dėmesį į įvairius loginius žaidimus. Net gi jeigu jūsų vaikas dar mažiukas, bet lavinti loginio mąstymo niekada nėra per anksti. Loginių stalo žaidimų dėka taip pat turėsite ir dar vieną nuostabią šeimos tradiciją – žaidimus kartu su šeima ir svarbiausią – laiko praleidimą su šeima. O juk tas ir svarbiausia – būti kartu su šeima.

Linksmų artėjančių švenčių!
Ergoterapeutė, masažuotoja Edita

 

Naujausi įrašai