3 idėjos kaip pakviesti žaisti savarankiškai

142 Views
 

Kadangi dažnai bendrauju su mamomis parduotuvėje, galiu drąsiai pasakyti, jog vienas dažnesnių mamų norų, kad vaikas nors kelias minutes pažaistų savarankiškai, tiesa? ??
Iš tiesų žaisti savarankiškai vaiką mes galime įkvėpti ir išmokyti. Pakvieskime jį tai daryti! Tvarkingai sudėti žaislai lentynose ir dar įpakuoti į kokias dėžutes tikrai nekviečia imti ir žaisti. Padėkite aiškiai matomoje vietoje žaislą su kvietimu pažaisti, mažylis matydamas tikrai pajus norą žaisti, knibinėti, statyti, atkartoti, kurti ir t.t. ?? Svarbu, kad kvietimas žaisti būtų vaikui aiškiai matomas ir lengvai pasiekiamas, nekvieskite ir neraginkite vaiko ateiti žaisti, tiesiog palikite žaislus ir laukite, kol mažylis dienos eigoje pats susidomės.

Kvietimai žaisti gali būti įvairūs, šiandien noriu pasidalinti 3 jų idėjomis:

1. Pradėkite dėlioti bokštą, dėlionę ar kitą žaidimą ir palikite nebaigtą ant stalo ar kitoje gerai matomoje vietoje, taip sužadinsite vaiko smalsumą ir norą pabaigti. Juk tiek nedaug liko!
Kaip įkvėpti vaiką žaisti savarankiškai
2. Jei lavinamasis žaidimas turi schemą, instrukciją, išrinkite vieną iš kortelių/užduočių ir atrinkite tik tai užduočiai reikalingas detales. Per daug detalių vaiką iš pradžių gali blaškyti, jis lengviau pasimes, vėliau vaikui įgudus galite palikti ir daugiau detalių. Vėl gi palikite vaikui gerai matomojoje vietoje.
Kaip įkvėpti vaiką žaisti savarankiškai
3. Paskatinkite vaiką atrasti naujas žaidimo galimybes sujungiant kelis visiškai skirtingus žaidimus. Pradžioje galite parodyti užuominą, kaip vaikas galėtų žaisti. Pavyzdžiui, mano žemiau pateiktame pavyzdyje yra Meli kaladėlės ir Miniland gyvūnų figūrėlės: padarykite vieną aptvarą iš kaladėlių ir apgyvendinkite jame vieną iš gyvūnų. Vaiką tai greičiausiai įkvėps ir jis imsis kurti aptvarus kitiems gyvūnams!
Kaip įkvėpti vaiką žaisti savarankiškai
Vėliau galite tiesiog palikti du žaidimus atvirus, išimtus iš dėžučių ir paliktus ant stalo ar kitoje gerai matomoje vietoje vienas šalia kito ir vaikui kils noras ir idėjos kaip juos sujungti. Pavyzdžiui, mano pateiktame pavyzdyje su Miniland indelių bokšteliu ir skaičiavimo figūrėlimis mažylis gali sugalvoti kelias veiklas: rūšiuoti pagal spalvas, kurti garažus, apvažinėti indelių kliūtis ir t.t.    
Kaip įkvėpti vaiką žaisti savarankiškai
Linkiu įkvėpimo ir naujų idėjų žaidžiant su mažaisiais! :)

 
Kategorija: Patarimai

Naujausi įrašai